12 Juni 2013

Heel bijzonder, dat was het voor mij in ieder geval. Terwijl het voor twee van mijn PRINCE2® cursisten van vorige week eigenlijk heel gewoon is. Zo blijkt maar weer dat wat voor de één heel gewoon is, voor de ander heel bijzonder kan zijn.

Er blind voor gaan

Voor twee van mijn cursisten is "ergens blind voor gaan" helemaal niet bijzonder, ze kunnen letterlijk niet anders, ze zijn namelijk visueel gehandicapt. Niet helemaal blind, maar een grote beperking is het wel. Met bewondering heb ik gezien hoe ze de stof tijdens de training in zich op namen.

 

Geen aantekeningen maken, de slides gaan letterlijk aan ze voorbij en een tekening op het whiteboard blijft iets vaags. Maar als ik mijn verhaal vertel, volgen ze het wel zeer aandachtig.

 

Kunnen zien is zo iets vanzelfsprekend voor mij. In het spraakgebruik alleen al komt het zo vaak voorbij, zonder dat het eigenlijk iets met kijken te maken heeft. Je ziet het verband tussen allerlei dingen. Je kijkt er toch echt anders tegen aan. Of misschien zie je het helemaal niet meer zitten. Zijn we misschien met z'n allen "ziende blind"? 

Globalisering en decentrale trainingsvormen

Ik kijk na deze ervaring toch op een andere manier tegen sommige dingen aan. De manier waarop ik trainingen geef, is zo vanzelfsprekend voor mij.

 

Daarnaast kijken wij als trainers natuurlijk steeds naar nieuwe methoden, zoals die bijvoorbeeld in de onderwijswereld worden ontwikkeld. Webinars en allerlei decentrale trainingsvormen passen helemaal in onze globaliserende ontwikkelingen, maar past dit ook bij alle doelgroepen? Er zijn allerlei prachtige hulpmiddelen beschikbaar om elektronische kennis voor alle doelgroepen te ontsluiten. Alleen al daarom is het mooi dat die kennis elektronisch beschikbaar is. 

 

Naast trainingen geven heb ik nog een passie, projectmanagement. Die zet ik nu in voor een project bij Capgemini. 
Het mooie is dat ook daar die globaliserende ontwikkelingen duidelijk zichtbaar zijn. Mijn team zit in India en ik moet blind met hen samenwerken. Ik heb hen nog nooit gezien, communiceer per mail en conference call en moet mijn normale zicht op de werkzaamheden wel even opnieuw instellen.

 

Ik heb bewondering voor mensen die dit altijd moeten doen, onder alle omstandigheden, werk en privé. 
Blind gaan voor je passie, dat doen sommige mensen, en eigenlijk is dat heel bijzonder. Ik heb een passie voor mijn vak, daar ga ik voor, toch vind ik dat nu een stuk minder bijzonder.