17 Oktober 2013

Steeds vaker loop ik er tegen aan, de vraag hoe je nu goed te certificeren als rechtgeaarde PMO-er. Eerder schreef ik al over het grote probleem dat hieraan ten grondslag ligt, onder de titel Paradox of Paradigma. Eigenlijk is er in de tussentijd nog niet veel veranderd, behalve de ervaringen die ik heb opgedaan.

 

Cursisten en collega's vragen mij wat te doen. Moet ik IPMA-D doen, of een vakopleiding PMO? P3O of juist specialiseren via PRINCE2®, Management of Risk, Managing Benefits enzovoort, enzovoort.

 

Als ik lang genoeg doorvraag, krijg ik meestal wel een beeld van hoe deze persoon de term PMO invult en dus welke opleidingen en certificeringen er eventueel het beste passen. Maar lastig blijft het.

 

Gelukkig gloort er hoop aan de horizon. IPMA Nederland start binnenkort (eindelijk?!) met de ontwikkeling van een certificering die aan moet sluiten op het vak PMO. Een certificering die gebaseerd is op internationale standaarden en gericht is op het daadwerkelijke voeren van een PMO, want certificeren kan natuurlijk al lang, alleen voor welk aspect van PMO?