10 December 2014

Voor veel marketeers blijft het een uitdaging om hun visie op content marketing over te brengen. En de baten daarvan voor ondernemingen, klanten en professionals duidelijk te maken. Zo ook in de onderneming waar wij werkzaam zijn. We zijn dus op zoek gegaan naar een analogie waarmee we konden duidelijk maken dat content marketing uiteindelijk meer energie gaat opleveren dan dat je erin stopt. We hebben dat verhaal gevonden en omdat we zo gecharmeerd zijn van content en het delen ervan hebben we dat  verhaal direct maar samengevat in deze blog.

Kometen en ruimtesondes

Op 12 november 2014 heeft de ESA (European Space Agency) ruimtesonde Rosetta op het oppervlakte van een komeet weten te krijgen. Een fantastische prestatie. Na de lancering in 2004 is Rosetta een aantal keren rond de zon gevlogen. Daarbij passeerde ze meerdere keren de Aarde en Mars om met gebruik van de zwaartekracht van deze planeten snelheid te winnen.

De sonde werd dus gelanceerd vanaf de aarde en kreeg daarbij de snelheid mee om aan de zwaartekracht van onze blauwe planeet te ontsnappen, maar bereikte pas echt zijn volle potentie nadat hij ‘gratis’ gebruik maakte van diezelfde zwaartekracht die hem eerst zo graag aan de grond wilde houden.

 

Dit principe geldt ook voor content marketing. Het kost een hoop energie om je aanpak van de grond te krijgen en te beginnen met content marketing, maar als de sonde eenmaal ontsnapt is aan de zwaartekracht kun je al die energie die je erin hebt gestoken dubbel en dwars terugverdienen. Vanaf dat moment zijn ‘the wheels in motion’ en wordt je eigen aantrekkingskracht alleen maar groter en groter.

Je zwaartekracht vergroten als professional

10, 9, 8, 7, 6…. Maak je klaar voor de lancering! Plan deze zorgvuldig. Dat plannen kost tijd en moeite, maar het levert je ook een hoop op. Denk goed na over wie je wilt zijn en waar je om bekend wilt staan. Wat is jouw expertise en hoe ga je deze uitdragen?

 

… 5, 4, 3, 2, 1, 0. Tijd om de boel van de grond te krijgen. De lancering. De raket komt heel langzaam los van de grond en begint met vaart maken. Ook deze fase in content marketing kost moeite en tijd en levert in eerste instantie nog weinig op. Je creëert je eerste content in de vorm van een blog, een nieuwsitem voor op je website, een video waarin je jouw kennis of ervaring deelt, of misschien een gave infographic die jouw visie helder weergeeft. Je deelt deze content via een aantal kanalen, waaronder je LinkedIn profiel, je Twitter account of de nieuwsbrief van de onderneming waarvoor je werkt.

Je bent in space! We zijn onderweg! Ground control to major Tom!

 

Wordt je content gewaardeerd door lezers? Dan zal dit effect hebben op jouw autoriteit als expert in jouw vakgebied. Mensen waarderen dat je ze helpt met de content die je deelt en kloppen met vragen, problemen of suggesties sneller bij jou aan. Ook zijn ze snel geneigd om jouw content te delen met andere geïnteresseerden. Kortom, je hebt je eerste rondje rond Mars gemaakt en je snelheid begint toe te nemen.

 

Het vliegwiel draait en nu is het zaak om dit vliegwiel (of je space ship) regelmatig een zetje te geven. Dit doe je door nieuwe content te produceren (het liefst content waar jouw lezers om vragen, of in ieder geval beter van worden) je breidt je netwerk op sociale media uit, door lezers en potentiële geïnteresseerden te volgen, LinkedIn uitnodigingen te versturen aan bekenden en een link naar jouw content per ongeluk ook eens op Facebook achter te laten. Je bereik wordt groter. Meer mensen komen in aanraking met jouw kennis en expertise en gaan jou volgen en waarderen.

 

Je zwaartekracht neemt toe, het vliegwiel draait op volle toeren. En je begint te profiteren van deze strategie.

Meten en bijsturen

Ligt je space ship nog op koers, is de verwachtte snelheid al bereikt? Je blijft communiceren met ground control, zodat je de informatie krijgt die je nodig hebt om bij te stellen. Er zijn diverse tools die je helpen om het effect van jouw content en social media activiteiten te meten. Hoe vaak is jouw nieuwste artikel gelezen, door wie en waarom? Wie helpen jou om je content te verspreiden, welke content valt wel in de smaak en welke niet?

 

Allemaal statistieken die handig zijn om de koers zo nu en dan bij te stellen om te zorgen dat je in de meest ideale baan blijft. Zo kun je gericht en efficiënt bezig zijn met content marketing en je doelgroep dat bieden waar ze blij van worden. Hiermee neemt jouw zwaartekracht, en dus je reputatie en autoriteit, weer verder toe.

Ready for launch?

We raden je van harte aan om deze strategie te adopteren. Je wordt er zelf beter van en je helpt je omgeving door jouw kennis en ervaring beschikbaar te stellen. Zo gebruiken wij deze blogpost ook. Waardeer je dit verhaal, gebruik het dan als inspiratie om aan je eigen snelheid en reikwijdte te werken, maak gebruik van de zwaartekracht die je zelf creëert.  En stel ook jouw netwerk op de hoogte van dit blog, door het te delen via (bijvoorbeeld) LinkedIn of Twitter. Helpt ons weer om ons verhaal te verspreiden en onze zwaartekracht te vergroten. Heerlijk, wanneer alles zo lekker op elkaar inspeelt, het lijkt het heelal wel.