24 Juni 2015

Als gelukkig getrouwde man (meer dan 22 jaar...) zou ik toch moeten weten wat de basis is voor een goed huwelijk. Daarnaast heb ik het genoegen om in mijn familie, vrienden- en kennissenkring veel stellen te zien die getrouwd zijn of richting het fameuze bootje lopen. Je kunt dus wel stellen dat ik een ervaringsdeskundige ben. Door ervaring wijzer...

 

In mijn werk als trainingmanager heb ik de afgelopen 15 jaar veel grote implementaties van softwareapplicatie mee mogen maken. Dus ook hier durf ik wel te roepen dat ik ervaringsdeskundige ben. Door ervaring  wijzer…..

 

Nu is het mooie dat ik veel gelijkenissen zie tussen mensen die een applicatie live gaan brengen en mensen die gaan trouwen. Iedereen is bezig met die grote dag. We gaan maandag “live”, daar moet alles klaar voor zijn! Avonden en weekenden met overwerk, extra mankracht aan boord, specialisten staan klaar om die “cut-over” succesvol te laten verlopen.

 

De taart besteld, de jurk uitgezocht, vele bands bekeken voor de goede muziek, lijst met uitnodigingen klaar(met een heleboel ongewenste adviezen van deze en gene), zaal gekozen, auto’s geregeld, oftewel, we zijn klaar voor de grote dag.

 

Wat mij dus opvalt is dat iedereen het vooral heeft over die ene dag: de go live van de applicatie, of over de trouwdag. Ik hoor zelden mensen praten over het huwelijk, over de 45 jaar die volgen op die trouwdag met daarin veel hoogtepunten (hoop ik) en vaak ook veel dieptepunten (hoop ik niet). Die periode na de trouwdag is echt veel langer dan die trouwdag, hoe mooi en leuk die dag ook is, of nog moet worden. Om dat deel van het huwelijk tot een succes te maken moet je er echt aan werken. Het is handig als je daar al vooraf over nadenkt.

 

Hetzelfde is van toepassing bij het succesvol gebruiken van die applicatie in je staande organisatie. Één van de kritische succesfactoren bij het gebruik van applicaties is de gebruiker zelf. Wat we in de praktijk vaak zien is dat we wel veel aandacht besteden om die go live dag een succes te maken door fors te investeren in end user training en werkinstructies vóór go live, maar die aandacht en kennis neemt snel af als de “huwelijksdag” (lees: de go live datum) voorbij is.

 

Gelukkig hebben we nu volwassen Electronic Performance Support Systems (EPSS) die de perfecte combi aanbieden. Aan de ene kant de juiste aandacht voor de trouwdag, door middel van (klassikale) training, virtuele Sandbox omgevingen om zelf te oefenen en elearning. Maar ook de perfecte aandacht voor die lange periode die het huwelijk is. De end user performance support door op  “the moment of need” je de juiste support te leveren in de context van je werk met behulp van simulaties, elearning, guided practices. Wil je wat meer in detail lezen over een EPSS dan kan ik je het volgende artikel aanraden:

 

What We Got Here Is … an EPSS” by Conrad Gottfredson : Learning Solutions Magazine

 

Nu nog een EPSS voor support bij mijn huwelijk en dan worden de komende 22 jaar net zo’n feest!