03 April 2015

Hoe vaak koop je gemiddeld onderbroeken, heb je daar wel eens over nagedacht? Of anders geformuleerd: Hoe vaak draag je onderbroeken die eigenlijk te klein zijn terwijl je het kopen van nieuwe onderbroeken steeds maar uitstelt uit luiheid of gemakszucht? Zou het niet fantastisch zijn als je een onderbroek had met de perfecte elasticiteit? Eentje die wijder wordt naarmate je aankomt en weer smaller wanneer je afvalt, al wetende dat dat helaas niet gauw het geval zal zijn. Dat noem ik de ideale onderbroek. Wat de ideale onderbroek zo bijzonder maakt is dus eigenlijk de elasticiteit. Of die er sexy uitziet is niet zo heel erg van belang, hoop ik. Waar ik met mijn verhaal heen wil is dat de ideale onderbroek bestaat. Misschien nog niet voor de mens, maar wel voor informatiesystemen. En dit onder de naam: Cloud Computing.


Elasticiteit

Elasticiteit is een essentiele eigenschap van Cloud Computing. Automatische opschaling van resources wanneer dit benodigd is, is niet weg te denken bij het werken in de Cloud. Er komen resources bij wanneer dit nodig is en deze verdwijnen weer wanneer het niet nodig is. De toepassing van elasticiteit omvat als het ware drie dimensies: Kosten, kwaliteit en resources. Alle drie deze dimensies zijn aan elkaar verbonden. Bij uitbreiding van de resources zal er een stijging plaatsvinden van de kosten, deze stijging wordt weer bepaald aan de hand van de gekozen kwaliteit en de grootte van de uitbreiding.

 

Aanpassingsvermogen

Denk bijvoorbeeld aan een ticketsite die normaal niet vaak bezocht wordt maar waar binnenkort de ticketverkoop voor de Champions League finale tussen Real Madrid en Bayern Munchen van start gaat. Op moment dat de ticketverkoop voor deze wedstrijd nog niet is begonnen draait de website met een lage capaciteit die genoeg is om het gebruik op te vangen. Wanneer de start nadert wordt het echter steeds drukker op de site en staan duizenden fans constant de pagina te refreshen in afwachting van de ticketverkoop. De huidige capaciteit is dan niet meer genoeg. Het systeem breidt de capaciteit dan automatisch uit gebasseerd op het aantal gebruikers dat op dat moment de website bezoekt. Binnen een uur zijn de tickets uitverkocht en daalt het bezoek op de website weer. Het systeem past zich aan en verkleint de capaciteit naar een voldoende grootte. Dat is de elasticiteit van de Cloud.

 

De ideale onderbroek

Met Cloud Computing haal je dus de ideale onderbroek in huis die zich aanpast aan het geen dat opgevangen moet worden. Wanneer er maximale kracht nodig is of wanneer er even geen kracht nodig is, de Cloud past zich aan.