Het nieuwe leren zit in je broekzak

20 November 2012
Categorie:
968

In leerland zitten we midden in een transitie. Een overgang van traditioneel leren (leren dat doe je in de klas) naar het nieuwe leren. Ik weet niet precies wat dat is, maar dat geeft niet. Dat zijn we volgens mij nog samen aan het ontdekken. Wat ik wel weet is dat leren niet meer op één plek gebeurt en zeker niet meer op één manier. Veelsoortige combinaties van leren werken en werkend leren, combinaties van traditionele vormen en middelen en nieuwe media. En ja, daarin wordt ook veel gehyped. Leren met Facebook, Twitter of LinkedIn? Ik heb er niet meteen beeld bij. 

Volgens the ‘Dutch Smartphone User 2012 –Q2’ rapport van telecompaper heeft 58% van de nederlandse consument een smartphone. En in 22% van de huishoudens vind je minstens één tablet. Bij mij vind je er drie (maar dat heeft te maken met conflictmijdend gedrag mijnerzijds. Schijnen we ook cursussen voor te hebben, maar dit werkte ook).

Als dat soort apparaten zo breed verspreid is, dan moeten we die toch ook gaan gebruiken? Geen leermiddelen meer op papier, alles digitaal! Gaat dat werken? En als we een ‘boek’ digitaal maken, wordt het dan niet tijd om meteen afscheid te nemen van het boek als container? Leren doe je niet alleen van letters, maar ook van beelden, geluiden en interactie en dat past niet meer in een ‘boek’.

Toekomstmuziek? Nee! We doen nu al van alles. We hebben pilots met het volledig ‘digitaliseren’ van bestaande trainingen en het omzetten van bestaande trainingen naar virtuele classrooms. We hebben onze eigen examentrainer in Apple’s App Store en in de Google Play store voor op iPhone, iPad, iPod touch of Android device.

Weten we al helemaal hoe het moet? Weten we of het gaat helpen? Nee, maar we gaan we het leren! En je gaat het wel merken!

Als je al vast een voorproefje wil, onze examentrainer is door iedereen gratis te downloaden en uit te proberen (via ‘free trials’). 
In de Apple App Store via deze koppeling:

Apple App Store

Google Play

Auteur

Lex van der Helm