30 September 2012

Hoe was de lunch?” “Ja, hij was weer lekker, heerlijk broodjes!”
“En de locatie?” “Prachtig hoor, mooi hotel, midden in het bos, maar wel wat lastig te bereiken.” 

 

Voordat ik trainer werd, was dit het standaard gesprek over de cursus die ik net gevolgd had. En is het nu zo heel anders dan? Soms wel, als trainer kijk ik naar andere aspecten. Krijgen de cursisten de benodigde stof tot zich, levert de locatie niet te veel afleiding door bijvoorbeeld klimaatbeheersing of geluidsoverlast. En vooral, sluiten de trainingsvormen aan bij de groep die ik voor me zie.  

 

Die laatste vraag wordt steeds belangrijker. Veel cursisten hebben andere zaken aan hun hoofd dan van negen tot half vijf in een lokaal zitten. De prioriteiten liggen vaak ook anders . Privé en zakelijk lopen langzaam in elkaar over. Via Twitter worden de ontwikkelingen in Syrie of Europa bijgehouden, via Facebook en andere Social Media worden zelfs hele revoluties ontketend (niet vanuit mijn training hoop ik overigens).  

 

Een leven lang leren betekent tegenwoordig niet meer dat je je leven lang in de schoolbanken wilt of kunt zitten. Het betekent dat je op het juiste moment de juiste informatie wilt ontvangen, zodat die direct of op zijn minst zeer binnenkort een bijdrage kan doen aan jouw (carrière) ontwikkeling. En hoe krijg je dan die informatie op het juiste moment? En hoe lever je die als trainer aan?  Via de Blackberry wordt heel wat informatie uitgewisseld tijdens de training. En als dat over het werk gaat, dan is het waarschijnlijk heel relevant voor jou als cursist op dat moment. 
 

Kunnen we dat dan niet integreren? Ik ben heel benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen, deze revolutie is volgens mij ook onomkeerbaar. Zitten we straks allemaal met een iPad voor onze neus in een zaaltje te trainen via de PRINCE2® Facebook Fanpage? Of zitten we allemaal op verschillende plaatsen in de wereld en op verschillende tijdstippen te leren wanneer het ons uit komt?  

 

Geen idee hoe het er straks uit gaat zien, maar wel heel benieuwd. Als je suggesties of reacties hebt, je kunt me vinden op Twitter, LinkedIn , Facebook en via E-mail. Natuurlijk kun je me ook  bellen, maar ik weet niet of ik opneem. Het kan zijn dat ik voor een groep sta om training te geven…..