05 Maart 2015

Joh, ga toch aan het stuur zitten van je eigen groei!

Geld en tijd lijken soms beperkingen op te leveren, maar dat hoeft niet zo te zijn. Je kunt zelf aan het stuur gaan zitten. Zo is het opvallend dat zzp-ers tegenwoordig meer geld uitgeven aan opleiding en training dan medewerkers in loondienst. Een zzp-er voelt direct de consequentie van het niet investeren in zijn ontwikkeling., Hij merkt meteen dat zijn marktwaarde daalt omdat hij geen klussen meer krijgt, of lagere tarieven moet vragen. Dus is hij bereid om te investeren in zijn groei.

 

Als je elke maand zeker bent van de uitbetaling van je salaris en je hebt een vast contract, dan heb je niet zo in de gaten wat het betekent als je niet werkt aan jouw ontwikkeling. Tegelijkertijd weet iedereen dat niets meer zeker is, ook niet in loondienst, zelfs (of tegenwoordig misschien juist) in de IT. Afdelingen worden geoutsourced, er wordt geregelmatig gereorganiseerd, afdelingen worden samengevoegd en ingekrompen en tijdelijke contracten worden beëindigd.

 

Daarnaast verandert de wetgeving per 1 juli, waardoor ontslagvergoedingen worden teruggeschroefd. Wat dit gaat betekenen voor het gemak waarmee bedrijven medewerkers kunnen laten afvloeien is onduidelijk, maar het is wel duidelijk dat de IT arbeidsmarkt steeds veranderlijker wordt. De noodzaak om je te ontwikkelen is er dus wel degelijk en wordt steeds groter. Je zult dus fit en wendbaar moeten blijven om zeker te zijn van een baan en hierin te blijven groeien. Yvonne Kampmeier heeft hier een interessante blog over geschreven.

 

Je kunt op jouw werkgever wachten om het geld in jouw ontwikkeling te investeren, maar je hebt er zelf misschien wel veel meer belang bij. Waarom geef je €1000 uit aan een vakantie, maar investeer je niet in je eigen ontwikkeling? Dus, laat geld geen beperking zijn. Er zijn gratis ontwikkelmogelijkheden zoals MOOCs en professionele netwerken om bij te blijven in de inhoud. Er zijn goedkope opleidingen, die kort en pragmatisch worden aangeboden voor professionals van jouw niveau, gericht op de vertaling van de inhoud naar de praktijk.

 

Vaak is het zo dat als jij laat zien bereid te zijn om te investeren in je ontwikkeling, er binnen jouw organisatie veel meer mogelijk is dan je dacht. En als je nou slim bent, vraag je bij je (volgende) werkgever of opdrachtgever om een stuk opleidingsbudget in eigen beheer. Dan zit je pas echt aan het stuur van jouw verder ontwikkeling!