Inmiddels heeft bijna iedereen wel gehoord van de nieuwe digitale munt, bitcoin en veel mensen zullen zelfs de term blockchain al kennen.
Blockchain is een nieuwe technologie, welke in 2008 in ontwikkeld is door de mysterieuze Satoshi Nakamoto, en welke de ontwikkeling van o.a. digitale munten heeft mogelijk gemaakt zoals de bitcoin. Het is een gedistribueerde database die gehard is tegen manipulatie en vervalsing. Iedere transactie wordt vastgelegd in een blok, welke gekoppeld wordt aan het vorige blok, waardoor een keten van transacties ontstaat.
Het is een techniek die prachtige nieuwe toepassingen mogelijk maakt, zoals snelle financiële transacties over de gehele wereld. Omdat een blockchain uit een decentraal netwerk bestaat, én omdat er niet met transactiegegevens gerommeld kan worden, kunnen een aantal vertrouwenspartijen er tussen uit gelaten worden. Voor veel transacties van waardevolle zaken gebruiken we tussenpartijen zoals banken, juristen, notarissen en overheden, die ons kunnen garanderen, dat de transacties goed verlopen. Deze tussenpartijen rekenen uiteraard kosten en daar zijn wij meestal niet zo blij mee. Als er nu een systeem is dat ons garandeert dat de transacties van onze waardevolle spullen zoals, geld, huizen, patenten, gegevens e.d. goed verlopen, dan zouden we deze tussenpartijen niet meer nodig hebben.
Blockchain heeft nadelen
Was oorspronkelijk de gedachte dat blockchain transacties bijna kosteloos zouden plaats vinden, nu echter, na 10 jaar ervaring, blijken de kosten echter steeds verder op te lopen. Bitcoin miners, degenen die de transacties bevestigen, krijgen namelijk betaald voor hun computerrekenkracht. De kosten per transactie kunnen zelfs oplopen tot $2.46 met uitzonderlijke uitschieters naar boven. Op 22 augustus 2017 schoten de transactie kosten zelfs omhoog naar $8.90 volgens Lucas Nuzzi, senior analyst bij Digital Asset Research.
Nog problematischer echter is het aantal transacties dat een blockchain kan verwerken.
De gemiddelde afhandeltijd van een bitcoin transactie bedraagt nu 10 minuten, terwijl VISA's betaalsysteem 2000 transacties per seconde kan afhandelen. Als het bitcoin systeem dus op vergelijkbare wijze gebruikt moet kunnen worden als VISA transacties, dan moet er iets structureels veranderen in de onderliggende techniek. En bitcoin ontwikkelaars zijn het nog niet eens over de manier waarop dat moet gebeuren.
Daarnaast gebruikt een blockchain, voor bijvoorbeeld bitcoin transacties ook een enorme hoeveelheid energie. Enorme computer "farms" worden ingezet om continue transacties te realiseren en te bevestigen. Deze computers hebben veel stroom en koeling nodig en echt milieuvriendelijk is het systeem dus niet.
Een "mining farm" in IJsland. Photo credits: Marco Krohn. Licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.
De tangle
Sinds een aantal jaren is er echter ook een nieuwe vorm om transacties vast te leggen welke eveneens niet gemanipuleerd en vervalst kunnen worden. Deze nieuwe technologie heet de "tangle. De transacties hierop worden vastgelegd in de vorm van een digitale munt genaamd de IOTA.
In tegenstelling tot blockchain is de tangle geen keten van blokken, maar een web van knooppunten, waardoor het veel schaalbaarder is de een blockchain keten. De transacties worden direct uitgevoerd en zijn kosteloos.
Het feit dat dit systeem kosteloos is, maakt het daarmee ook uitermate geschikt voor micro-transacties: Transacties voor het gebruik van zeer kleine hoeveelheden van iets, waar een credit card transactie te duur voor zou zijn. En daarmee zou IOTA het systeem kunnen zijn voor transactie verkeer in IoT: The Internet of Things.
In de toekomst zullen steeds meer apparaten en systemen met elkaar verbonden zijn, en zullen deze in toenemende mate informatie gaan uitwisselen.
Stel, je hebt een thermostaat in huis en deze thermostaat vraagt zo nu en dan informatie op van een ander apparaat, zoals de digitale thermometer van je buurman. Jouw buurman zou voor het leveren van deze informatie betaald kunnen krijgen door middel van een middel van een micro-transactie. De kosten van deze informatie, bijvoorbeeld €0.00004 zijn veel te laag voor een gewone bancaire transactie, maar met IOTA zou het geen probleem zijn. De transactiekosten zijn immer gratis. Je buurman zou er beetje bij beetje inkomsten mee kunnen genereren.
Overal waar systemen en apparaten met elkaar verbonden worden en informatie gaan uitwisselen, creëert IOTA de mogelijkheid inkomsten te genereren voor de geleverde informatie of diensten. Denk hierbij aan het gebruik van zonnepanelen, laadpalen, drones, frisdrankmachines, content op websites, commentaar op content, acties in games, het gebruik van virtuele voorwerpen in games etc.
De techniek staat nog in de kinderschoenen, maar er komen steeds meer prototypes.
Live demo
Op 25 oktober 2017 heeft er in Amsterdam tijdens een meetup zelfs een live demo plaatsgevonden van een prototype laadstation voor elektrische voertuigen, welke geschikt gemaakt werd voor IOTA betalingen. Bij deze meetup waren mensen betrokken van Enexis, ELaadNL en van IOTA zelf. Op de foto hieronder is de opstelling van het laadstation te zien.
ElaadNL is het kennis- en innovatiecentrum voor slimme laadinfrastructuur in Nederland is is eigendom van Stedin, Tennet, Liander, Enexis e.a
Het geeft maar weer eens aan dat de ontwikkelingen snel gaan en dat er volop geexperimenteerd wordt, met name ook in Nederland!
IOTA is uiteraard nog in ontwikkeling en nog lang niet alles is op grote schaal uitgetest en ondervonden, maar het biedt een interessant blik in de toekomst van het Internet of Things. Ik heb hoge verwachtingen van IOTA. Het is baanbrekend werk, uitgevoerd door een slim, enthousiast team dat steeds meer slimme mensen aantrekt.
Literatuur:
- The Tangle, Serguei Popov, October 1, 2017. Version 1.3
- Paying $15 to Send $25 Has Bitcoin Users Rethinking Practicality, By Olga Kharif, 29 september 2017. Bloomberg.com