In mijn vrije tijd ga ik graag een avondje naar de bioscoop, even weg van mijn eigen dagelijkse realiteit en me onderdompelen in andermans verhaal. Normaal heeft het niks met mij te maken en is het pure ontspanning. Totdat ik laatst naar de film ‘Ready Player One’ ben geweest. Dat kwam toch wel dicht bij mij!
Ready Player One speelt zich af in 2045. In de werkelijkheid is de stad overbevolkt en wonen mensen in aftanse containers bovenop elkaar. De mensheid probeert aan deze werkelijkheid te ontsnappen, door in het Virtual Reality (VR) spel ‘Oasis’ te leven. Hiervoor gebruiken zij een speciale bril, handschoenen en een loopband waarmee je in alle mogelijke richtingen kan lopen. Ook is het mogelijk om een volledig pak te kopen, waardoor je elke beweging of activiteit in het spel ook echt op je lichaam kan voelen. VR maakt het dus mogelijk om je helemaal onder te dompelen in een andere, virtuele wereld.
Leven wij over 30 jaar in VR?
Zouden wij – de mens - echt over 30 jaar liever in VR willen leven? Daar geloof ik niet in. Zeker niet zo extreem als in deze film. Toch denk ik wel dat VR de toekomst is. Interacteren via VR en met handschoenen de VR wereld besturen is geen fictie meer, het is al realiteit!
Tijdens mijn bezoek aan VR World in Londen werd dit nog eens bevestigd. Op de expo stonden allerlei voorbeelden die de mogelijkheden van VR demonstreerden. Er waren vele toepassingen te zien: een alien game met geweren, in VR op een echte fiets door een stad rijden, oefenen met injecties voor verdovingen bij de tandarts, speciale handschoenen om in VR iets te kunnen bouwen en een kooi met trillende vloer om de beleving te versterken. Een verscheidenheid aan prachtige toepassingen!
Wat betekent dit voor trainen?
VR biedt de mogelijkheid om op een veilige manier en zo vaak te trainen als je zelf wilt. In plaats van oefenen op elkaar, kunnen tandarts studenten in VR leren hoe ze een verdoving moeten injecteren. Een stuk prettiger en veiliger dan op elkaar! Andere voorbeelden zijn het oefenen van een ontruiming, presentatie oefenen voor een publiek, herkennen van veiligheidsrisico’s of trainen van onderhoudswerkzaamheden in een fabriek. Er zijn talloze toepassingen te bedenken.
Waarom in virtual reality?
Het voordeel van VR is de beleving. Je gaat er echt in op! Je ervaart daardoor de situatie een stuk intenser dan bij een stuk tekst of platte video. In vele ervaringsverhalen op VR World bleek dit ook. In sommige gevallen leek het voor de deelnemer zelfs zo echt dat hij ging praten tegen de virtuele persoon naast hem of rode vlekken in zijn nek kreeg door de stress van de te oefenen situatie.
Dus, wat nu?
Veel bedrijven zijn al begonnen met trainen in VR. Ik vind dit een gave ontwikkeling en maak hier graag deel van uit. Leven in VR zoals in ‘Ready Player One’ is nog geen realiteit, maar trainen in VR wel!
Dus moet je mensen trainen in een situatie die lastig te simuleren is, waar te weinig experts voor beschikbaar zijn, wat gevaarlijk is om te trainen of waar een intense ervaring voor nodig is? Denk dan ook eens na over de mogelijkheden van VR! Wellicht is dat wel de beste oplossing voor je probleem. Hier help ik als digital learning consultant natuurlijk graag bij.