29 Augustus 2016

Sanne Wevers en de vijf Scrum ValuesSinds juli 2016 is er een nieuwe versie van de Scrum Guide. In die versie hebben Jeff Sutherland en Ken Schwaber, de makers van Scrum, één onderdeel toegevoegd. Dit nieuwe onderdeel beschrijft expliciet de vijf Scrum Values: commitment, courage, focus, openness, respect.

 

In een prima begeleidend webinar leggen Ken en Jeff uit waarom zij deze vijf waarden expliciet hebben opgenomen in de Scrum Guide: het voorkomen van Scrum in name only. Ik kom dat vaak tegen. Met symptomen als een backlog als één-op-één vervanger van de activiteiten uit een gedetailleerd projectplan en een definition of ready als phase-gate tussen ontwerp en bouw. Scrum is meer dan een set van rollen, events, artefacten en regels!

 

Een goede maand later zie ik Sanne Wevers historisch goud winnen met haar oefening op de balk tijdens de Olympische Spelen. En bedenk ik dat de vijf Scrum Values ook op haar ‘sprint’ van toepassing zijn.

Commitment

Jarenlang commitment is een eerste vereiste om alleen al van start te kunnen gaan op de Olympische Spelen. Alles opzij zetten voor dat ene doel. Na elke tegenslag de draad weer oppakken. Dat lukt alleen maar als je zelf (en de rest van het team) werkelijk achter je doel staat. En dat doel echt zelf wil bereiken. Wat alleen maar weer kan, als je een doel hebt. Begin with the end in mind.

Courage

Voor zo’n oefening op de balk is een enorme dosis courage nodig. Ga er maar aan staan: een hele serie oefeningen die op een vloer al moeilijk zijn, uitvoeren op een balk van 10 centimeter breed. Het lijkt me zo enorm eng. Ik heb respect voor zo veel durf en moed.

Focus

Wat je ook mooi kon zien was de focus. Al voor de opsprong. Een minuut of twee was er niets anders op de wereld belangrijk. Alleen maar die oefening. Niets of niemand kon daar een verstoring in aanbrengen. Met resultaat!

Opennes & respect

Voor openness en respect kom ik bij het totale team dat deze prestatie mogelijk heeft gemaakt. Want alhoewel Sanne de ‘demo’ verzorgt, staat zij niet alleen. Trainer, coach, fysiotherapeut, familie en vele anderen dragen bij. Zou het goed gaan als Sanne een opkomende blessure voor zichzelf had gehouden? Zou het goed gaan als binnen zo’n team de mensen geen respect voor elkaar en elkaars werk hadden?

 

Ook in meer algemene zin trof mij de overeenkomst tussen Sanne en agile. Agile betekent immers lenig, wendbaar, flexibel. Woorden die op haar onmiskenbaar van toepassing zijn. Maar ook het continu aanpassen en corrigeren op basis van wat er écht gebeurt tijdens de oefening. Want hoe vaak je ook geoefend hebt: de werkelijke uitvoering zal altijd weer anders gaan. Het blijft mensenwerk. En dus net zo onvoorspelbaar als softwareontwikkeling.

Expert

Pieter de Beijer