Tijd maken is een taalfout

19 December 2013
Categorie:
628

Heb je dat wel eens geprobeerd? Tijd maken. 

Volslagen onmogelijk, alhoewel de relativiteitstheorie hier (geloof ik) wel ruimte voor laat.

Toch hoor je in projecten regelmatig dat je voor bepaalde dingen maar tijd moet maken. 

Ook in mijn privéleven maak ik vaak (en vooral graag) tijd voor dingen, bijvoorbeeld voor de voetbalwedstrijd van mijn zoons.

Maar eigenlijk is dat helemaal geen tijd maken. Het gaat over priori-teit. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat je ergens "teit" voor maakt. Je hoort het niet, maar het is een wezenlijk verschil. Waar het op neer komt is dat je kiest. Je kiest voor die dingen die op een specifiek moment belangrijker zijn dan andere dingen op dat zelfde moment. Je stelt prioriteiten.

 

In Agile projectmanagement is dit zelfs de basis van één van de principes, "Deliver on time". Vooraf weet je precies wanneer het klaar is, maar je weet niet precies wát er klaar is. 

 

Wat je wel weet, is wat er minimaal klaar is. Hiervoor wordt de welbekende MoSCoW techniek gebruikt. Daarnaast heb je inzicht in wat je redelijkerwijs nog zou kunnen verwachten aan functionaliteit.

 

Maar niet alleen in Agile omgevingen is dit een goed uitgangspunt. Ook in projecten die bijvoorbeeld conform PRINCE2 geleid worden, zou prioriteiten stellen wel eens de belangrijkste manier kunnen zijn om van het idee af te komen dat projecten bijna per definitie uit moeten lopen. Door het vaststellen van toleranties op scope en kwaliteit ("goed, is goed genoeg") kun je veel beter voldoen aan de behoefte van de opdrachtgever om vooraf tijd en geld te begrenzen.

 

Ik stel voor dat we dus voortaan alleen nog maar teit maken.

Auteur

Reinoud Ykema