12 Maart 2020

Het zal niemand ontgaan zijn dat het coronavirus (COVID-19) verschillende gevolgen heeft voor het bedrijfsleven. Werknemers worden verzocht om thuis te werken en zich te houden aan de richtlijnen van het RIVM om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Thuiswerken is voor de ene werknemer makkelijker dan voor de ander. In deze blog geven we je vijf tips om het thuiswerken te laten slagen.

 

 

1. Start je dag zoals elke andere werkdag

 

Wanneer je thuiswerkt is het belangrijk dat je de werkdag start zoals elke normale werkdag. Begin dus met je dagelijkse werkroutine en breng structuur aan in je dag. Ga bijvoorbeeld niet midden op de dag douchen of werken in je vrijetijdskleding. Het is dus van belang dat je als werknemer dezelfde dingen doet die je zou doen als je daadwerkelijk naar kantoor zou gaan.

 

 

2. Zorg voor een goed georganiseerde werkplek

 

Essentieel voor het laten slagen van een thuiswerkdag is het creëren van een goed georganiseerde werkplek. Een goed ingerichte werkplek is belangrijk voor je productiviteit en concentratie. Het is belangrijk dat je thuis net zo kunt werken als op kantoor. Ga dus niet op de bank zitten met je laptop of aan een rommelige keukentafel. Wanneer je een werkplek creëert met de juiste apparatuur, goede internet verbinding en genoeg ruimte, verhoog je het succes van thuiswerken.

 

 

3. Werk in blokken van 1-2 uur per blok

 

Deel je thuiswerkdag in blokken van maximaal 2 uur per werkblok in. Zo zorg je ervoor dat je productiviteit en concentratie gemaximaliseerd wordt. Probeer per werkblok één onderwerp/taak af te ronden of deel een onderwerp op in meerdere blokken. Neem tussen de blokken korte pauzes zodat je niet de neidig hebt tijdens een werkblok een pauze te nemen.

 

 

4. Virtueel vergaderen

 

Hoogstwaarschijnlijk staan er verschillende meetings en vergaderingen met collega’s en klanten gepland. Voor de dagelijkse bedrijfsvoering is het belangrijk dat deze meetings en vergaderingen gewoon doorgaan ondanks de beperkingen door het coronavirus (COVID-19). Een virtuele vergadering is hiervoor de oplossing.

 

5. Blijf in contact met je collega’s

 

Wanneer je thuis aan het werk bent is het fijn om gedurende de dag in contact te zijn met collega’s. Er zijn verschillende online tools beschikbaar om dit te bewerkstellingen. Voorbeelden hiervan zijn Skype en Slack. Via deze online tools kun je gemakkelijk met elkaar chatten, videobellen en blijven de gesprekken bewaard.