• SAP-trainingen voor functioneel beheerders van a.s.r.


  Ton Driessen

  Verzekeringsmaatschappij a.s.r. en Capgemini werken veel samen op het gebied van ICT. In totaal leveren zo’n 30 professionals van Capgemini ICT-dienstverlening rond SAP aan verschillende bedrijfsonderdelen. Zo wordt op dit moment in het betalingscentrum van a.s.r. de klassieke mainframeapplicatie omgezet naar SAP. Deze verandering betekent voor de medewerkers van de ICT-beheerorganisatie dat zij SAP-kennis moeten opdoen om de gebruikers te kunnen ondersteunen. Fons Verhoeven, ICT-Consultant bij a.s.r., schakelde hiervoor de Capgemini Academy in.

   

  “We stonden eind 2010 voor een belangrijke keuze ten aanzien van het betalingsverkeer”, begint Fons. “Aanpassen van de oude applicaties of er afscheid van nemen en een gemeenschappelijke nieuw oplossing implementeren. Eén van de overwegingen die daarin meespeelde is SEPA (Single Euro Payment Area). In februari 2014 moeten alle organisaties SEPA-compliant zijn en dat heeft grote impact op de systemen. Aan die deadline kan niet worden getornd. We hebben uiteindelijk besloten om een overstap te maken naar een centraal SAP in- en excasssosysteem en Capgemini gevraagd voor de gecontroleerde, stapsgewijze implementatie ervan.”

   

  Individuele aanpak

  “Wij maakten al gebruik van een aantal professionals van Capgemini, dus dan is het nog maar een kleine stap naar de Capgemini Academy. Naast het feit dat ze net als wij in Utrecht zitten ben ik vooral te spreken over hun flexibiliteit en didactische aanpak. Onze mensen kunnen op elk gewenst moment beginnen en de actieve, individuele aanpak werkt veel beter dan een klassikale. Je moet SAP vooral in de vingers krijgen door er zelf in te duiken en problemen zelf op te lossen, niet door een dag naar een trainer te luisteren en met een reader onder je arm naar huis te gaan. Hands-on trainingen beklijven veel beter.”

   

  Prettige samenwerking

  “We hebben in een vrij kort tijdbestek een flink aantal mensen bij Capgemini Academy in training gehad en die samenwerking verliep erg prettig. Het ging daarbij met name om ‘Getting Acquainted’-trainingen voor de basiskennis en -vaardigheden. Dat is in deze fase ook genoeg want voor de complexe vragen hebben we het beheer bij Capgemini ondergebracht. De komende jaren zullen onze professionals zich verder in SAP verdiepen en zich tot functioneel expert ontwikkelen bij de Academy. Maar op dit moment ligt de focus wel op die deadline van februari, die moet eerst gehaald worden.”