• Wat is DevOps?


  Stel deze vraag aan 100 mensen en je krijgt gegarandeerd 100 verschillende antwoorden. Maar in veel van die antwoorden keren deze elementen terug:


  Wat is DevOps

  • Het is een volgende stap in het Agile denken. Daar waar Agile vooral gericht was op incrementeel en iteratief ontwikkelen van producten, breiden we dit in de DevOps gedachte uit naar het snel, veilig en zonder risico bij de eindgebruikers krijgen van die producten. Daar waar we met Agile de ‘muur’ tussen eindgebruiker en ontwikkelaar hebben afgebroken, breken we bij DevOps de ‘muur’ af die er vaak nog is tussen ontwikkeling (Dev) en beheer (Ops). Daarbij maken we teams verantwoordelijk voor zowel de ontwikkeling als het beheer van een product (“You build it, you run it”). Dat vergt vaak een flinke cultuurverandering.
  • DevOps richt zich ook op het automatiseren van (uiteindelijk) alle stappen die nodig zijn om een ontwikkeld product snel, veilig en zonder risico bij de eindgebruiker te krijgen: “automate everything”. Daarbij horen vooral geautomatiseerd testen, geautomatiseerde infrastructuur en veel “as a (self)service”-concepten.
  • Binnen DevOps speelt continue feedback, zowel op technisch als functioneel gebied, een cruciale rol om steeds betere producten en een steeds beter proces te krijgen. Daarbij hoort een cultuur waarin continu verbeteren en experimenteren, en dus ook fouten maken en daarvan leren, de boventoon voeren.
    

  Uiteindelijk stelt DevOps organisaties in staat om, samen met managementinnovatie volgens het concept van Transformational Leaderhip en productinnovatie volgens de Lean Startup, ‘antifragile’ te blijven of worden en dus te blijven voortbestaan in onze dynamische wereld waarin de concurrentie uit steeds onverwachtere hoek komt.

   

  DevOps Trainingen

  Binnen Capgemini Academy bieden we al een compleet portfolio van Agile-trainingen aan. Die trainingen blijven in een DevOps-omgeving natuurlijk ook interessant. DevOps kan niet zonder Agile.

   

  Maar natuurlijk hebben we ook interessante DevOps-specifieke trainingen. Hieronder staat het overzicht waaruit je jouw favoriete curriculum kunt samenstellen. Heb je nog vragen? Laat het ons weten via het contactformulier!

   

  DevOps Awareness: eerste kennismaking

  Heb je nog geen idee van wat DevOps is en wil je er wel over kunnen meepraten? Volg dan de DevOps Awareness training. In slechts één ochtend, middag of avond bieden we je een breed overzicht van de vele zaken die een link hebben met DevOps.

  DASA DevOps Fundamentals: brede training inclusief certificering

  DevOps Fundamentals is een van de trainingen uit het certificeringsprogramma van DASA, de DevOps Agile Skills Organization, de leidende certificering op het gebied  van DevOps.

   

  Deze training bied je in drie dagen een compleet overzicht van het ontstaan van DevOps; de zes DevOps-principes; cultuuraspecten; organisatie rondom autonome teams op basis van autonome architectuur; de relatie met ITIL, Agile en Lean; automation en cloud; meten en verbeteren. Heb je al veel voorkennis op het gebied van Lean en/of Agile, dan bevat deze training dus enige overlap.   

  Het bij deze training behorende examen is ‘web-proctored’.

  Dat betekent dat je bij de training een vouchercode krijgt, die je kunt gebruiken om op een tijd en plaats die jou het beste uitkomt online het examen te doen, waarbij je op afstand gesurveilleerd wordt. Meer informatie over deze training, inclusief het programma, vind je op de DevOps Fundamentals pagina.

   

  DASA DevOps Professional – Enable and Scale: focus op mens en cultuur

  Binnen het competentiemodel van DASA onderscheiden we acht meer technische ‘knowledge areas’ en vier ‘skill areas’ waarin de focus ligt op mens en cultuur. In de DASA DevOps Professional – Enable and Scale training specialiseer je je op deze vier skill areas (Courage, Teambuilding, Leadership en Continuous improvement) en op het belangrijke DevOps-principe “Customer-Centric Action”. In deze training gaat het dus niet om technische aspecten van DevOps, maar om de mens- en cultuuraspecten!

   

  Ook bij deze DASA-training is een examen inbegrepen. Meer informatie, inclusief het programma van deze training, vind je op de DASA DevOps Professional – Enable and Scale pagina.

   

  SAFe DevOps

  De makers van het Scaled Agile Framework (SAFe; het leidende framework voor toepassen van Lean, Agile en DevOps op organisatie-breed niveau) geven steeds meer vakinhoudelijke bagage mee aan het framework. De SAFe DevOps training is een goed voorbeeld hiervan. Deze training is vooral geschikt als je al iets van Lean, Agile en DevOps af weet en aan de slag wilt om DevOps beter toe te passen. Tijdens de training maak je daartoe een Value Stream Map van je huidige Delivery Pipeline. Vervolgens ga ja ontdekken op welke punten je kunt gaan werken aan meer snelheid en meer kwaliteit in jouw proces. We doen dit aan de hand van een casus en de DevOps Health Radar.

   

  Na afloop van de training heb je 30 dagen de tijd om het bij de training inbegrepen online examen af te leggen. Meer informatie, inclusief een brochure, staat op de SAFe DevOps pagina.


  Voor wie is DevOps?

  Iedereen!

   

  Elke organisatie kan beter worden door het DevOps-concept toe te passen. Kleine startups, grote multinationals, not-for-profit organisaties, overheid: het maakt niet uit. Want tenslotte hebben al die organisaties baat bij het snel beschikbaar stellen van producten en diensten van hoge kwaliteit. En dus tevreden klanten!

   

  Binnen al die organisaties is het wel van belang dat iedereen die betrokken is bij de totale levenscyclus van het product- en dienstaanbod op de hoogte is van DevOps. Dus van iedereen die operationeel betrokken is, via management tot aan de directie en raad van bestuur. Maar er zijn ook gevolgen voor bijvoorbeeld HR. Meer hierover lees je in ons DevOps white paper.

   

  devops-whitepaper-coverDevOps - DaVinci's Software Laboratorium

  Merk je ook dat de term 'DevOps' de afgelopen tijd steeds vaker valt? Steeds meer mensen hebben het er over. Maar wat het nu precies is en hoe je het goed toepast kan nog niet iedereen even goed uitleggen. Daarom hebben wij onze eigen DevOps experts Pieter de Beijer en Rik Pennartz gevraagd hier hun licht op te schijnen. Samen schreven ze het whitepaper 'DevOps: DaVinci's Software Laboratorium'. Lees meer >