• Wat is TOGAF?


  Het TOGAF framework is een methode en standaard voor het ontwikkelen en beheren van enterprise architectuur. TOGAF is een geregistreerd handelsmerk en staat voor 'The Open Group Architecture Framework'. Het TOGAF frameworkis een open standaard, beheerd door de Open Group. Het is de meest gebruikte set aan best practices en guidelines voor het plannen, ontwerpen implementeren en de governance van enterprise architectuur. Centraal in de methode staat de Architecture Development Method (ADM). De ADM beschrijft de verschillende fasen bij het ontwikkelen van de enterprise architectuur. Het TOGAF framework kent vier domeinen:

  • Business architecture
  • Data architecture
  • Application architecture
  • Technology architecture


  De ontwikkeling van het TOGAF framework is in de vroege jaren negentig begonnen en is gebaseerd op de TAFIM (Technical Architecture Framework for Information Management) van het ministerie van Defensie van de Verenigde Staten. Versie 9.1 is de actuele versie.

   

  Waarom het TOGAF framework?

  Het TOGAF framework is een bewezen methode en best practice. Het biedt een stap voor stap aanpak voor het opstellen en implementeren van architectuur. Het toepassen van het TOGAF framework verbetert het gebruik van open systemen en reduceert de risico’s.

   

  Wordt het TOGAF framework veel gebruikt?

  Het TOGAF framework is een open methode en wordt door veel bedrijven en organisaties toegepast. De Open Group geeft aan dat het TOGAF framework door 80% van de top 50 Global Companies en door 60% van de Fortune 500 bedrijven wordt gebruikt. In Nederland wordt het TOGAF framework zowel bij overheidsorganisaties als in de private sector veel gebruikt.

   

  Welke TOGAF framework certificeringen zijn er?

  Er zijn twee TOGAF framework certificeringen:
   

  Toont aan dat je Enterprise Architectuur begrijpt en je de kernconcepten en terminologie van het TOGAF framework kent;
   

  Na TOGAF Foundation laat je met TOGAF 9 Certified zien dat je in staat bent tot analyse en toepassen van je kennis van het TOGAF framework.

   

  Waarom certificeren?

  De TOGAF framework certificering is het ideale mechanisme om aan te tonen dat je fundamentele kennis over het framework bezit en dat je weet hoe je het TOGAF framework moet toepassen. Met een TOGAF framework certificering bevestig je professionele status als architect. Op dit moment zijn er wereldwijd al 70000 personen gecertificeerd voor TOGAF 9. Van alle gecertificeerde personen komt 8% uit Nederland. Sommige overheidsorganisaties stellen de TOGAF framework certificering zelfs als eis bij het verlenen van een opdracht.

   

  Gecertificeerde TOGAF framework architecten delen een gemeenschappelijke begrippenkader en spreken daardoor dezelfde taal. Dit verhoogt aanzienlijk je waarde als architect voor werkgevers, opdrachtgevers en collega’s.